Sweet Love
Love,Nora
Sunday, July 31, 2011 | 6:03 PM | 0 comments
Tadi sy tgok movie nie.
Best sngat!!!!!
Actually since nmpak iklan dia d TV lagi bha sy trus mau tgok.
Iklan dia mmg boleh tau lah yg crita  nie mmg best.
Keundae,movie nie main 28 July.
Semua org sibuk tgok bola n my family pun of cuzlah tgok bola.
So,sy kecewalah sbab x dpat tgok nie movie.
Then,sy biarkan jalah perasaan kecewa sy tue.
Esoknya,ndak lagi sy kecewa.
Smpailah hr nie,bila tiba2 ja hati sy trgerak mau view Astro Ria.
Pukul 2.16 pm.
Sekali,sy tukar,nahhh!!!!!!
Terkejut sy sama kakak sy.Kakak sy pun mau tgok juga bha nie crita.
Happylah kami.Trus kami tgoklah nie crita.Nasib blom lmbt sngat dia main.
Lmbat 16 minit ja.
Wah~What Can I Say?
This movie is d best Malay movie that I've seen.
Btul sy ckap nie.
Jrang kt mau dapat Malay movie yg sebest n hebat mcam movie nie.
Wlaupun x masuk cinema kan.
Sy sngat suka dgan plot movie nie n crita yg jenis bgini mmg sy paling  suka tgok.Teda yg jahat2 bha.Sweet jer story nie.
I Love It.
Panjang lebar sy bercerita tapi plot dia blom lagi sy kasi tau.
Ni Sinopsis dia.
"Love, Nora memaparkan pasangan romantis suami isteri,
Raul dan Nora yang ternyata mencintai satu sama lain.
Tetapi sejurus kemudian, Nora menyedari dirinya sakit tenat,
lalu dia menulis email penuh cinta
untuk memenangkan dan menghibur hati suaminya sesaat setelah tiba ajalnya nanti.

Raul tertekan dan seakan tidak mampu meneruskan hidupnya.
Tetapi tanpa disangka,
Raul mula terima ketibaan kiriman email tercinta dari Nora,
Raul mula menampakkan semangat untuk terus menikmati hidup bahagia

Dapatkah Raul bangkit semula dari kesedihan
dengan bantuan catatan-catatan dari Nora yang penuh cinta,
sokongan dari keluarga, sahabat?
Adakah Raul menemui semua keyakinan diri and jatuh cinta kembali?"
~~~
Actually cerita nie mmg lbih pnjang dari cerita dia.
Tmpat shooting crita nie pun sngatlah cantik.
Raul tue org Itali.So,drg shooting di Itali lah.Di Tuscany.
Aduhai~Cntiknya Tuscany tue sy tgok.Redup jer cuaca dia.
Mcam sjuk btul nie sy tgok.Mendung jer.
Kaya pengarah filem nie kan.
Dalam crita nie,let me tell.
Berbezalah drpd sinopsis di atas tue.
1st yg sy tgok tue,dua org bestfren Nora n Shila drg pergi Italy untuk bercuti sbab lepas sebulan Shila akan berkahwin jadi drg mau ambil kesempatan lah utk cuti bersama-sama.
Hai,bestnya kalo bleh bercuti ke luar negara bersama best fren.
Then,drg mau pegi Florence,Italy tapi sesat.
Then,drg jmpalah 1 lelaki Italy.
C Raul lah.Starring yg hensem gitue.
Nielah.
Raul nie yg tolong dorang.
Dia kasi 2 best fren tue tinggal di rumah dia.
Shila nakal2 sikit n lucu.Nora pula pemalu.
Then lagi,Raul bawalah Nora n Shila jalan2 di sekitar Tuscany.
Bila suda nmpak balik-balik diri masing tue,Raul n Shila pun fall in love lah.
Nora bgtau Shila yg dia ndak boleh tanam perasaan dia tue sbab drg kena balik Mlaysia.
So,Nora n Shila pun balik Mlaysia scara snyap2lah tnpa pengetahuan Raul.
Tapi drg tinggalkan surat untk Raul.
Then,bila balik Mlysia suda,Nora mcam sdih ja.
Mama sama Nek Wan tue pun heranlah dgan Nora.
Tiba2 Nek Wan n Mama bgtau Nora yg ada mat salleh mau jmpa Nora wktu Shila pujuk Nora di bilik.
Shila n Nora 2 2 terkejut.
Sekali drg tgok mmg c Raul.
So sweet.Happy trus Nora.
Raul tinggal dgan adik Shila spnjg dia d Mlysia.
Suda lama di Mlaysia,Nora pun bgtau lah mama dia yg dia mau kahwin dgan Raul.
Mula2 tue,Mama dia ndak stuju tp lpas dipujuk Nora,mama dia stjulah.
Shila plak putus tunang.
Then,Raul n Nora pun kahwinlah.
Actually semua tu flashback.
Yg btul2 nmpak bila c Raul sendirian di rumah dia.
Lpas tue Shila dtglah.
Bila Shila dtg,kelihtan rumah Raul sngat kotor n berselerak.
Raul juga nmpak mcam org yg ndak terurus nie.
Shila nagginglah dgan Raul.
Dia suruh Raul buka emel dia.
Then,bila Raul buka emel dia,dia trkejutlah bila dia dpat emel dari Nora.
Semua emel tue Nora yg kirim sebelum dia meninggal.
Then,sjak dpat emel dri Nora tue,Raul jadi bersemgatlah balik.
Dia uruslah balik bar milik dia n Nora.
Then,pnjg lglah critanya.
Tapi sy malas mau tulis.
Hehehehehehe.
Smpailah 1 tahap,Raul n Shila brgaduh.
Then,Nora hntr emel for Raul,dia suruh Raul balik pegi Italy.
Mula-mula Raul mcam keberatan sbab dia x mau lpkan Nora tapi ats nasihat mama dan Nek Wan akhirnya dia balik ke Italy.
Sblum balik ke Italy,dia ada call Shila mau minta maaf tapi x dilayan.
3 hari dia x nmpak Shila.
Then,nmpaklah akhirnya Raul balik di Italy.
Dia jmpa mama dia.
Then lagi,tiba2 ada bunyi ketukan di rumah Raul wktu dia tgah berehat di rumah dia.
Bila dia buka pintu tue,dia trkjut bila Shila yg dtg.
Dia minta maaf sama Shila sbab dia suda skitkan hati Shila.
Then,Raul n Shila jalan2lah di tmpat yg sngat cantik n sejuk tue.
Tuscanylah ktkan.
Then lgi,Shila bagi Raul surat frm Nora.
Actually bilang Shila dia spatutnya bagi surat tue di Mlaysia lagi tapi pasal drg brgduh ndak jadilah.
Lpas bagi surat tue Shila ckap this is the last time.Goodbye.
Bila Raul tnya dia mau pegi mana,Shila ckplah yg dia mau pegi Florence.
Sbab dulu dia ndak jadi pegi kan sama Nora.
Then dia pegilah.Raul mcam mau halang tapi x jadi.
Then,Raul baca lah surat frm Nora tue.
Nora tulis byak hallah dalam surat dia tue.
Tapi sy paling suka bila Nora ckap,kalau ada seseorang yg dpat membuat Raul sentiasa tersenyum n happy lepas Nora pergi,jgan lpaskan org tue.
Sy sbgai penonton wlaupun Nora x ckap Shila,tp sy tau itu Shila.
Lagipun Raul teringatlah dgan Shila wktu Nora cakap mcam tue.
Adalah flashback waktu Raul dgan Shila.
So sweet~
Then,nmpaklah Shila jalan2 sendiri kat Tuscany tue.
Dgan muka yg sdih.
Owh~ya.Sy lupa mau bgtau.
Setiap kali selepas Raul hbis baca emel2 n surat dari Nora,Nora akan tulis.
Love,
Nora.
Mcam tuelah.
Sambung cerita yg suda mau hbis nie balik.
Hehehehehe.
Then lagi,lpas hbis baca surat tue, Raul trus lari lah n dia mau kejar c Shilalah.
Raul lari,lari n lari.
Smpailah dia nmpak Shila tgah duduk sorang2 dkat mcam kolam.
Lpas tue,Raul ckap"Love,Shila".
Then Raul tnya knapa Shila ndak pegi Florence?
Shila ckap dia tiada kawan mau pegi sbab Nora tiada.
Then Raul ckap kat Shila"Do you want to go with me?"
Something like that lah.
Muka Shila terkejut n happy tersenyum.
The End.
So,d ending Raul with Shila lah kan~
So sweet.
Sy paling suka character Shila sbab dia cute.
This story is too sweet.
Jlan crita dia simple n x terlalu berat mcam cerita lain.
Ada lagu Nubhan sy lagi tue.Seadanya Aku.
Tmbh best.
Byak org ckap crita nie mcam..


N I already watch this movie of cuz.
Tapi honestly,sy lebih suka cerita Love,Nora.
Wlaupun byak org tgok ke 2 2 movie nie drg menangis,tapi sy x menangis.
Tapi memang sedihlah  ceritanya.
Sad+Romantic.
I Love Love,Nora more.
N I like Will Quah.
The Crazy Italian.
Sy suka cara Nora gelarkan husband dia nie.
Mcam2 dia gelar.Gelaran yg sweet bha.
My Handsome Italian Man.
Wah~Nmpaknya pnjg btul sy typing for this post kan.
Okeyzlah,here's the end.

Love,
Raihan.


Older Post | Newer Post